Alergeny pokarmowe - Czekolada czy ryba?

Alergeny pokarmowe - Czekolada czy ryba?

Uczulenie na określone pokarmy jest czasem trudne do wykrycia. Testy skórne w niewielkim stopniu przyczyniają się do wskazania przyczyn choroby. Większe znaczenie ma badanie krwi (oznaczenie przeciwciał specyficznych w surowicy - tzw. RAST, FAST, CAP i inne).

Objawy alergii pokarmowej są bardzo różne. Chorego mogą dręczyć biegunki, wymioty i bóle brzucha. Tego typu dolegliwości kojarzymy zazwyczaj ze spożytym pożywieniem. Trudniej skojarzyć inne objawy, takie jak: obrzęki, napady duszności, zmiany skórne, bóle głowy czy nieżyt nosa.
Najbardziej skutecznym sposobem wykrycia "wroga", czyli uczulającej nas substancji, jest dieta eliminacyjna. Zaczynamy od przygotowania listy najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Należą do nich: mleko krowie, białko jaja kurzego, ryby, mięso kurcząt, orzechy, wołowina, czekolada i kakao. Z owoców "podejrzane" są zwłaszcza cytrusy, truskawki i poziomki. Uczula także gluten (białka zbóż).

Lekarze zalecają różne sposoby przeprowadzenia diety eliminacyjnej. Zaczyna się zazwyczaj od tego, by przez dwa tygodnie nie jeść żadnego z pokarmów umieszczonych na liście. Obserwujemy w tym czasie, co się dzieje z nami lub naszym dzieckiem. Następnie co siedem dni wprowadzamy do diety jeden z za- bronionych produktów. Jeśli w ciągu wspomnianych 14 dni objawy choroby ustąpiły, a potem powróciły, alergen został wykryty. Jeśli nic się w tym czasie nie zmieniło, wpisujemy na listę następne pokarmy. Należy przy tym pamiętać, że uczulają także konserwanty i barwniki spożywcze. Żeby je wykryć, trzeba na pewien czas zrezygnować z wędlin, żywności z konserw, barwionych napojów, gum do żucia itp.