Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa, czyli tzw. nadwrażliwość pokarmowa, to nic innego jak nieprawidłowa reakcja naszego układu odpornościowego na dany pokarm. Alergenem może być wszystko, przy czym w przypadku dorosłych najczęściej dotyczy to orzechów, ryb, owoców morza i pomidorów, a u dzieci jajek, mleka, soi, pszenicy czy orzechów ziemnych. Ten typ alergii może ujawnić się w każdym wieku. Występuje u 1-2% osób dorosłych, a u dzieci stwierdza się ją częściej, bo 3-7%. U zdecydowanej większość dzieci alergia zanika już po 3 roku życia.

Objawy alergii mogą być bardzo różne, co więcej – często występuje przy innych schorzeniach, co powoduje, że trudno ją rozpoznać. Może obejmować zarówno tylko jeden narząd (np. żołądek), jak i kilka naraz. Przy wystąpieniu objawów konieczna jest szybka reakcja, ponieważ alergia pokarmowa może być pierwszym sygnałem choroby atopowej. Reakcja na dany alergen pojawia się od kilku minut do kilku godzin od jego spożycia.

Kliniczne objawy alergii mogą m.in. obejmować :

układ pokarmowy (nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha,)
układ oddechowy (zapalenie spojówek, katar, obrzęk krtani, duszność, kaszel, atak astmy)
skórę (wysypka, obrzęk, pokrzywka, świąd)

Należy przy tym zwrócić uwagę, że te objawy są bardzo zbliżone do nietolerancji pokarmowej, która nie jest tożsama z alergią, ponieważ nie jest oparta na układzie immunologicznym, lecz na uruchomieniu przez pokarm specyficznych reakcji metabolicznych (klasycznym przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja laktozy). A zatem ich leczenie przebiega zupełnie inaczej!

Inne objawy alergii pokarmowej to:

reakcje neurologiczne (rozdrażnienie, nadmierna ruchliwość, zaburzenia snu, migrena)
wstrząs anafilaktyczny - to gwałtowna reakcja organizmu na alergen, przy czym warunkiem jego wystąpienia jest dwukrotne zetkniecie się organizmu z substancją uczulającą – pierwsze powoduje produkcję przeciwciał, a drugie wyzwala reakcję antygen-przeciwciało (patologiczna reakcja na antygeny obcego gatunkowo białka). Objawy są bardzo groźne i zagrażają życiu, lecz jeśli odpowiednio szybko się zareaguje i zgłosi do lekarza, są odwracalne, rzadko kiedy zanikają samoistnie. Główne objawy to: bladość, wymioty, przyspieszone bicie serca, duszność i biegunka.

Nietypowe objawy alergii pokarmowej:

• moczenie nocne,
• podkrążone oczy,
• bóle stawów,
• obrzęki,
• bóle mięśniowe,
• nadmierne pocenie,
• zmęczenie,
• nadpobudliwość,
• zaburzenia koncentracji,
• bóle głowy
• podwyższona temperatura.

Leczenie

Leczenie dietetyczne - najbardziej skuteczną metodą jest wyeliminowanie lub zredukowanie do minimum substancji uczulającej, jednak pierwszy krok to jej zidentyfikowanie, co jest szczególnie trudne w sytuacji, gdy jest ich więcej niż jedna.

Leczenie farmakologiczne (gdy leczenie dietetyczne nie przynosi skutków). Stosuje się najczęściej trzy rodzaje leków:

Leki przeciwalergiczne stosowane miejscowo, (np. Nalcrom)
Leki przeciwhistaminowe pierwszej i drugiej generacji, (np.Clemastin, Loratadyna)
Preparaty o działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (np. Ketotifen).

Najbardziej narażeni

Osoby, których przynajmniej jedno z rodziców ma alergię, są znacznie bardziej narażone niż te, których rodzice alergii nie mieli wcale. W przypadku alergii u obojga rodziców ryzyko wzrasta aż sześciokrotnie. Zaleca się w tym przypadku karmienie piersią przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy – ponieważ dzieci karmione w ten sposób rzadziej zapadają na tę chorobę.

Dane tutaj przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej. W przypadku problemów zdrowotnych i jakichkolwiek wątpliwości należy zwrócić się po poradę do lekarza.