Diety dla alergików: testująca, eliminacyjna, rotacyjna

Diety dla alergików: testująca, eliminacyjna, rotacyjna

Podstawowym zadaniem lekarza specjalisty, który stwierdził u nas czy u naszego dziecka występowanie danej alergii, jest pomoc w życiu z nią lub w walczeniu z nią. Najczęściej stosuje się tzw. dietę eliminacyjną oraz testującą. W celach diagnostycznych, wykorzystywana jest także dieta rotacyjna.

Z przypadkiem diety testującej, spotykamy się np. wówczas, kiedy nasze dziecko ma alergię na mleko krowie a jego mama z jakiś powodów nie może go karmić swoim mlekiem i musimy zastąpić mu je preparatem zastępczym. Na rynku jest wiele rodzajów mlek, ale nie każde zasmakuje naszemu maluchowi. Warto wówczas w porozumieniu z pediatrą, testować kilka rodzajów mleka zastępczego.

Jeżeli zauważymy u siebie objawy alergii, po konsultacji z lekarzem, zapewne będziemy musieli przystąpić do diety eliminacyjnej. Podobnie, gdy karmimy uczulone niemowlę. Dieta ta jest wspaniałym diagnostykiem. Jeżeli okaże się, iż alergen, którego szukamy, to białko, wówczas z codziennego jadłospisu zniknąć musi spora część produktów, bo i naleśniki i nabiał. Jeśli gluten – pieczywo, ale także produkty mączne, wędliny (np. parówki), sosy. Można je wtedy zastąpić produktami bezglutenowymi. Dieta eliminacyjna podejrzane produkty, wyklucza zwykle na 7-10 dni. Jeśli podczas tego okresu, nasze dziecko nie będzie miało wysypki, swędzenia itp. będzie to znaczyło, że poprawnie wyeliminowaliśmy dany składnik diety. Jeśli nie, warto zapoznać się z krzyżówkami alergicznymi i sprawdzić czy i jaki produkt może ewentualnie uczulać nas obok tego, który wydał nam się najbardziej podejrzanym na początku. Po stwierdzeniu co ma wpływ na reakcję alergiczną, trzeba włączyć produkt do jadłospisu. Wówczas możemy potwierdzić przypuszczenia.

Czasem przychodzi nam wykluczyć dany produkt lub jego grupę na stałe (w przypadku, kiedy eliminujemy coś z diety matki karmiącej, wykluczamy to na czas karmienia). Wszystkie składniki, mikroelementy, witaminy itd. musimy dostarczyć organizmowi za pomocą innych produktów, albo dzięki suplementom diety. Dieta ta stosowana jest także w celach leczniczych.

Jako diagnostyk, stosowana jest także dieta rotacyjna. Składniki naszych posiłków komponuje się w taki sposób, zaniżać częstotliwość ekspozycji na alergeny. Stosowanie jej ma sens, jeśli ‘pod lupę’ weźmiemy 10-12 produktów. Dieta wyłącza w podobny sposób, jak powyższa dieta eliminacyjna, produkt albo jego grupę na 3-4 dni. Po upływie tego czasu, powracamy do spożywania wyłączonych składników naszego jadłospisu a wyłączamy coś innego. Piątego dnia wprowadzamy to do jadłospisu i po kolejnych czterech dniach, znów ten sam produkt wyprowadzamy z diety. W tym czasie musimy obserwować swój organizm, notować ewentualne objawy. Istotne tutaj jest spożywanie kilku produktów z tej samej grupy.

Należy pamiętać, iż możemy być uczulonym na kilka produktów, dlatego warto też przejrzeć krzyżówki alergiczne i sprawdzić czy ewentualnie jest produkt, który ‘blokuje’ nam poprawność wyników naszych diagnostyków.