Najczęstsze alergeny pokarmowe

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Problem alergii najczęściej dotyczy małych dzieci, ale może rozwijać się także u osób dorosłych. Alergią najbardziej pospolitą jest uczulenie na pylące rośliny (alergia wziewna) oraz na mleko krowie (alergia pokarmowa).

Z każdym jej typem, możemy odpowiednio walczyć. Dobrze jest mieć pewność, iż faktycznie mamy problem z alergią a nie np. z nietolerancją pokarmową, dlatego już lekarz pediatra może nas skierować na testy (skórne, badanie krwi czy płatkowe). Pomiędzy alergią a nietolerancją istnieje wiele wspólnych cech, jak np. podobne objawy. Nietolerancja jednakże nie prowadzi do objawów śmiertelnych, do których w najostrzejszym przypadku, dojść może w razie występowania u nas reakcji alergicznych. Za rozwój alergii, często odpowiedzialne są czynniki genetyczne lub też wspomagające np. niedojrzałość przewodu pokarmowego (u wcześniaków). To kiedy wystąpi u nas reakcja alergiczna, jest zależne choćby od produktów na które jesteśmy uczuleni. Najpopularniejszą z alergii jest nadwrażliwość na mleko krowie, które jeśli matka nie może karmić piersią, należy zastąpić jednym z dostępnych na rynku produktów zastępczych. Kolejną z często występujących alergii jest uczulenie na jajo kurze, podczas występowanie której, pacjent może uczulać się także na leki czy szczepionki hodowane na bazie kurzego żółtka. Do częstych zaliczyć należy także alergię na zboża. Tutaj mamy styczność zarówno z alergią wziewną – pylenie, jak i z pokarmową tzn. przez przyjmowanie produktów zbożowych i nie tylko. Wiele produktów uczulających wchodzi w skład ciastek i cukierków, na których opakowaniu często trudno wyczytać ich skład lub po prostu nie wspomina się o nich w składzie, ponieważ nie ma takiego obowiązku. Dość rzadko wymienia się np. orzeszki arachidowe, które w istocie często w formie śladowej występują w likierach, kremach czy czekoladach. Poważny problem stanowią uczulenia na orzechy, które również stanowią bardzo częsty dodatek do słodkości, ale i są częstym elementem kuchni orientalnej. Poważne problemy może wywołać również obecność skorupiaków, na które reakcja może pojawić się nawet wówczas, kiedy wyczujemy ich zapach (reakcja przewodu oddechowego), dlatego warto omijać restauracje, w których podawane są dania z owoców morza, jeśli mamy pewność alergii na tego typu pokarmy. Zawsze też należy zapytać obsługę lokali, restauracji czy dany produkt, aby na pewno nie jest dodawany do zamawianego przez osobę uczuloną dania. Dość rzadkim uczuleniem jest alergia na mięsa, ale oczywiście istnieje. Często dochodzi do krzyżówek alergicznych, tzn. jeśli np. jesteśmy uczuleni na sierść królika, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że reakcję uczuleniową będziemy mieli także po zjedzeniu mięsa z królika. Krzyżówki są dość częstym zjawiskiem. Przygotowane zostały nawet specjalistyczne tablice, dzięki którym możemy sprawdzić na co jeszcze możemy być uczuleni mając np. nadwrażliwość na wieprzowinę, lateks czy rośliny strączkowe. W przypadku alergii na mleko, owoce oraz warzywa, niezbędne jest uzupełnianie wszelkich witamin, które zawierają poprzez stosowanie produktów takich jak suplementy wapnia czy witamin.