Objawy uczulenia na mięso, ryby i skorupiaki

Objawy uczulenia na mięso, ryby i skorupiaki

Mięsa zarówno ryb, stworzeń morskich, jak i wołowina czy cielęcina, także zawierają alergeny. Alergię można zdiagnozować zwykle u osób już dorosłych. W przypadku ryb, alergia zwykle dotyczy kilku gatunków jednocześnie. Wysoka temperatura raczej nie likwiduje alergenów.

Szczególe częste są uczulenia na owoce morza (kraby, homary, langusty) i tutaj z całą pewnością obróbka termiczna nie ma wpływu na alergen. Podobnie jak w przypadku ryb, dojść może do reakcji pseudoalergicznej czy wyzwolenia się endogennej histaminy. Natomiast ośmiornice czy ostrygi i kalmary uczulają rzadko, ale objawy są silne i często mogą być groźna na życia. Można je w naszej diecie zastąpić owocami i roślinami strączkowymi. Jeśli zauważamy u siebie objawy charakterystyczne dla uczuleń, warto wykonać badanie krwi. Stwierdzenie uczulenia na jeden rodzaj ryby, nie wyklucza uczulenia na inny czy na skorupiaka. W przypadku alergii, należy także omijać restauracje serwujące ryby i owoce morza. Uczulać może także karma dla zwierząt, której składnikiem jest mączka rybna.

Podstawowymi objawami, do jakich może dojść w przypadku uczulenia na mięso ryb i skorupiaków są zaburzenia w przewodzie pokarmowym, ale także zaburzenia dróg oddechowych. Występują również częste zmiany skórne: wysypki, pokrzywki, świąd. Ponadto ucisk w klatce piersiowej oraz nieżyt nosa i spojówek. Wymioty, biegunki, bóle brzucha i zróżnicowanym nasileniu. Alergeny ryb to jedne z najsilniejszych, dlatego dość często dochodzi do wstrząsów anafilaktycznych.

Dość rzadką alergię stanowi uczulenie na mięso. Według naukowców, to właśnie alfa-galaktoza ma być odpowiedzialna za negatywną reakcję naszego organizmu na produkty mięsne. Ów cukier może doprowadzić nawet do wstrząsów anafilaktycznych, których podłoże będzie bardzo trudne do określenia. Alergia nie musi wystąpić już w krótkim czasie po zjedzeniu mięsa, ale po nawet kilku godzinach. Alergia na mięso może powodować wiele objawów podobnych do tych, które wymieniono w przypadku nadwrażliwości na ryby. Ponadto: niedokrwistość, zaburzenia snu, migrena u kilkuletnich dzieci, swędzenie warg, kolka niemowlęca, obrzęki, przewlekła biegunka, nawracające zapalenia płuc. Mięsem, które uczula najrzadziej, jest mięso z królika, jeśli jednak nasze dziecko ma uczulenie na sierść tego zwierzęcia, to może być uczulone także i na mięso. Ponadto rzadziej uczulamy się na jagnięcinę, kurczaka czy indyka. Do mięs uczulających najsilniej i najczęściej należy wieprzowina. Jeśli natomiast mamy uczulenie na krowie mleko, nie powinniśmy jeść też wołowiny i cielęciny.

Uczulenie często powodują także pasze i dodatki, które podaje się w masowym chowie zwierząt.