Jak rozpoznać alergię krzyżową?

Jak rozpoznać alergię krzyżową?

Jeżeli dana osoba reaguje na więcej niż jeden alergen, możemy mówić o wystąpieniu tzw. alergii krzyżowej. Alergik reaguje wówczas na jakiś inny, ale podobny alergen. Jeśli więc reagujemy na pylenie danej rośliny, której owoce są jadalne jak np. jabłoń i jabłko, można mówić o krzyżówce.

Duże znaczenie ma tutaj podobieństwo budowy alergenów wziewnych do pokarmowych, ale może łączyć się także z obecnością danego pyłku w jakimś produkcie. Właściwie każdy może być uczulony na kilka rzeczy jednocześnie. Mimo wszystko jednak najczęściej występującymi krzyżówkami alergicznymi są:

  • rośliny strączkowe, orzeszki ziemne i pomidory u osób cierpiących na nadwrażliwość na pyłki traw;
  • warzywa (seler, ziemniak, marchew, owoce (jabłko, gruszka), migdały oraz orzechy laskowe u alergików na pyłki brzozy;
  • owoce egzotyczne (papaja, mango, banan, kiwi, ananas) u uczulonych na lateks;
  • po spożyciu roślin strączkowych i soi u uczulonych na orzechy ziemne;
  • po zjedzeniu skorupiaków u alergików cierpiących na alergię na roztocze;
  • osoby uczulone na sierść królika, mogą mieć nadwrażliwość także na jego mięso
  • krowie mleko – mleko kozie, mleko owcze, cielęcina i wołowina;
  • jad pszczoły – jad osy lub szerszenia;
  • sierść kota – wieprzowina;
  • białko jaja kurzego – jaja gęsie i kacze, alergia na drób, pierze, czasem zła reakcja na szczepionki produkowane na zarodkach kurzych;
  • lateks gumy naturalnej – melon, mango, awokado, kiwi, grejpfrut, orzech, pestkowce, pomidor.

Oczywiście nie ma jednoznacznej reguły na rozpoznanie konkretnych alergii, nie sposób także mieć całkowitą pewność, że jedząc będąc uczulonym na orzeszki, dostaniemy wysypki po spożyciu zupy grochowej itp.

Najczęstszymi krzyżówkami są te związane z pyleniem traw, kwiatów i drzew. Krzyżówki występują zwykle u osób dorosłych. Natomiast u dzieci, zwłaszcza małych, trudno jest je zaobserwować i ewentualnie potwierdzić. Ważną rolę odgrywa tutaj bowiem fakt, że alergia wziewna, nie uaktywnia się tak wcześnie, jak alergia pokarmowa. Dopiero, kiedy osoba wchodzi w okres dojrzewania, pojawiają się alergie wziewne i wówczas też można dopatrywać się ewentualnych krzyżówek alergicznych.

W przypadku pyłków, częstymi krzyżówkami są:

  • pyłek brzozy – pyłki grabu, buku, olszy, dębu, owoce pestkowe, seler, jabłko, grusza, wiśnia, brzoskwinia, mango, marchew, mak, pieprz;
  • pyłek leszczyny – pyłek brzozy, buku, grabu, dębu, orzech laskowy;
  • pyłek bylicy – przyprawy, marchew, seler;
  • pyłek traw – pomarańcze, arbuz, pomidor, melon, ziemniaki, żyt, pszenica (mąka), orzechy ziemne;
  • grzyby Alternaria alternate – Penicillium citrinum, Candida albicans, Fusarium solan, lateks;

Objawy krzyżówek to zwykle katar, łzawienie oczu, obrzęk krtani, rozmaite wysypki, rzadziej dochodzi do duszności. Bywa, że pojawia się krwista biegunka. Prawie w ogóle nie pojawia się wstrząs anafilaktyczny, choć nie można go wykluczyć.