Leczenie alergii na zboża

Leczenie alergii na zboża

Alergia na zboża pojawia się zwłaszcza u małych dzieci. Najczęściej uczulającym ze zbóż jest pszenica. Uczulenie na produkty zbożowe, które objawi się we wczesnym dzieciństwie, ma spore szanse na wyleczenie.

Można być uczulonym na każdy rodzaj zbóż, ale jako, że np. jęczmień czy żyto to zboża, na które uczulamy się rzadziej, nie do końca jesteśmy pewni sposobów ich leczenia. Za bardzo słaby alergen uznaje się natomiast ryż, który najczęściej występuje w krajach, gdzie jego spożycie jest duże. Nadwrażliwość na zboża ma dwie drogi występowania: droga pokarmowa i droga oddechowa. Do popularniejszych objawów tej pierwszej zaliczymy obrzęki i swędzenia czy nawet podrażnienia ust, gardła, także nudności i wymioty, zapalenie spojówek, wysypki i pokrzywki, duszność. Jeśli będą to: zawroty głowy, nagły spadek ciśnienia itp. natychmiast powinniśmy zgłosić się na pogotowie. Jako, że uczulenie może dać o sobie znać już we wczesnych latach życia, zajmują się nim lekarze pediatrzy. To oni diagnozują chorobę i zajmują się jej leczeniem. W innych przypadku, należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa. Objawy uczuleń na wszystkie zboża, nawet na ogół roślin, są do siebie dość podobne, dlatego ciężko jest stwierdzić, który czynnik jest odpowiedzialny na nasze uczulenie. Ponadto mamy tu aż dwie drogi uczulania. Jedna osoba może być uczulona na kilka rodzajów zbóż, a także na owoce, słodycze, chemikalia jednocześnie.

Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać, aniżeli leczyć, dlatego jeśli mamy do czynienia z alergią pokarmową, najlepiej wystrzegać się wszelkich produktów, do których przygotowania niezbędna jest mąka ze zbóż. Warto sprawdzać, jakie zboża zawierają ciastka czy pieczywo, na które mamy ochotę. Zboża występują też w proszku do pieczenia, cukierkach, piwie, płatkach i kawie zbożowej, przyprawy i buliony, makarony, produkty z wykorzystaniem mąki, tanie parówki itp. musli, ketchupy i musztardy, sosy sałatkowe. Pamiętać należy także o tym, że będąc uczulonym na pszenicę, łatwo uczulić się i na pozostałe zboża.

Najlepszych z dotychczas poznanych sposobów leczenia alergii na zboża, jest jeśli to tylko możliwe, unikanie alergenów zbożowych. Wprawdzie jest to bardzo trudne zadanie, bo przecież zbożowe produkty to często podstawa codziennej diety, także i słodkości. Nierzadko nie sposób wyeliminować do końca tych produktów z naszego życia. Wówczas musimy sięgać po leki. Do najczęstszych należą leki antyhistaminowe, która to histamina wydzielana jest wówczas, kiedy nasz układ odpornościowy natrafi na alergen. Tego typu leki mają za zadanie zmniejszać jej wydzielanie. Im mniej zostanie wydzielonej histaminy, tym symptom uczulenia będzie łagodniejszy. Najnowsze z antyhistaminowych preparatów nie wywołują działań niepożądanych. Zwykle mają postać kropli, syropów i tabletek. Stosuje się również preparaty, w których łączone jest działanie przeciwhistaminowe z przeciwalergicznym, albo lekami przeciw alergicznymi, które mają zastosowanie miejscowe.