Zdrowe i zróżnicowane odżywianie jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Nie ulega wątpliwościom, że odpowiednia dieta ma duży wpływ na osoby chore. Czy osoby z astmą muszą stosować konkretne wytyczne związane z odżywianiem? Co należy uwzględnić w diecie astmatyka?
Najistotniejsze kwestie dotyczące diety osób chorujących na astmę
Nie będzie zaskoczeniem, że osoby z astmą powinny stronić od produktów przetworzonych. Proste cukry, utwardzane tłuszcze, konserwanty i wszelkie inne dodatki mają nie tylko negatywny wpływ na zdrowie, ale mogą też spowodować zaostrzenie choroby. Dlaczego? Po pierwsze przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a nadwaga i otyłość są czynnikami predysponującymi do zwiększonego stężenia kortyzolu. Natomiast wysoki poziom hormonu stresu sprzyja reakcjom zapalnym m.in. także tym dotyczącym oskrzeli. Po drugie, wspomniane produkty mogą nasilać reakcje oksydacyjne. Wolne rodniki i stres tlenowy również potęgują procesy zapalne, co zwiększa wrażliwość układu odpornościowego i szansę ataku astmy.
Ubiegłoroczne i aktualne wytyczne raportu GINA są bardzo ogólnikowe w kontekście diety i odżywiania. Wedle zawartych informacji astmatycy powinni skoncentrować się w głównej mierze na dostarczeniu organizmowi solidnej porcji świeżych owoców i warzyw, które jak wiadomo, są bogatym źródłem witamin i minerałów. Specjaliści podkreślają jednak, że szczególnie ważne są owoce o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy m.in. antocyjanów, karotenoidów czy polifenoli. Antyoksydanty pozwalają uporać się ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami tlenowymi i tym samym wspierać układ odpornościowy.
Jednak dieta astmatyka nie powinna bazować wyłącznie na owocach i warzywach, a być zróżnicowana i bogata we wszystkie niezbędne składniki. W kontekście wsparcia odporności z pewnością trzeba wspomnieć o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, które można dostarczyć m.in. wraz z tłustymi rybami i owocami morza. Z roślinnych źródeł warto sięgnąć po czy olej i siemię lniane. W rybach i owocach morza, a także w jajach znajduje się witamina D – równie pomocny komponent dla systemu immunologicznego.
Skoro o witaminach mowa to z całą pewnością należy wymienić witaminy C i E. To dwa niezwykle silne przeciwutleniacze, które odgrywają niezwykle ważną rolę dla odporności i ochrony komórek przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego. Witaminę C można pozyskać przede wszystkim ze wcześniej wspomnianych owoców (zwłaszcza aceroli i dzikiej róży), w warzywach znajduje się m.in. w natce pietruszki czy papryce. Z kolei witaminę E można dostarczyć wraz z oliwą z oliwek, orzechami migdałowymi, olejem słonecznikowym, zarodkami nasion zbóż, pomidorami czy brokułami.
Ponadto należy pamiętać, że istotną rolę dla układu odpornościowego odgrywa kondycja mikrobioty. Kiepski stan flory bakteryjnej jelit może też oddziaływać na zdrowie psychiczne i m.in. potęgować odczuwanie stresu, który jest jednym z czynników ryzyka występowania astmy. Dla zachowania jej prawidłowego stanu nie tylko trzeba zdrowo się odżywiać, ale i zadbać o odpowiednią ilość błonnika m.in. spożywające pełnoziarniste produkty zbożowe czy przywołane już wcześniej świeże owoce i warzywa. Co więcej, dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po preparaty zawierające połączenie naturalnych bakterii probiotycznych ze złożonymi węglowodanami (tzw. prebiotyki). Dzięki nim utrzymanie prawidłowego stanu mikrobiomu jest znacznie łatwiejsze i stanowi to realne wsparcie dla codziennej diety.
Bibliografia:
- Lis K., Bartuzi Z. „Wpływ diety na występowanie i rozwój astmy.” Alergia Astma Immunologia 2019, 24(1): 2-7.
- Guilleminault L., et al. „Diet and asthma: is it time to adapt our message?.” Nutrients 2017, 9(11): 1227.
- Wood LG. „Diet, obesity, and asthma.” Annals of the American Thoracic Society 2017, 14(Supplement 5): 332-338.
- https://ginasthma.org/gina-reports/